Innehåll

Inledning

Under tiden 1973 tom 1985 var jag anställd som elektronikchef på Åkermans Mekaniska Verkstad i Eslöv. En elektronikenhet hade skapats och den ingick i Experimentavdelningen. Chef för avdelningen var Olof Oldéus. Till att börja med var jag den ende elektronikern på företaget, men efter hand anställdes fler. När så Oldéus gick i pension delades avdelningen upp i dels elektronikavdelningen med mig som chef och i hydraulikavdelningen med Kaj Westman som chef.

Förste elektroniker

Till mina första uppgifter hörde att konstruera om grävmaskinernas elsystem samt att anskaffa eller bygga elektroniska mätinstrument för alla de tester som avdelningen gjorde på de olika grävmaskinsmodellerna. Vidare fick jag tidigt ta hand om alla ljudmätningar, som behövdes för att kontrollera och förbättra maskinernas bulleremissioner.

Tekniskt datorsystem

En självpåtagen uppgift var utvärdering och inköp av företagets första datorsystem 1975. Den skulle användas för i första hand effektivisering av programmeringen av de numeriska verktygsmaskinerna: svarvar, fleroperationsmaskiner, gas- och laserskärningsmaskiner. Från att ha använt fickräknare och klippmodeller mm så övergick man till programmering med hjälp av grafiska datorterminaler. Till detta användes en minidator av fabrikatet Prime 300; en av de första minidatorerna med virtuell minnesteknik. Jämfört med dagens datorer var prestanda mycket blygsamma.: 32 kords primärminne; 3 MB hårddisk. Dock klarade den av grafisk programmering vid flera samtidiga grafikskärmar samt övriga tekniska beräkningar vid textskärmar.

Elektronik i seriemaskiner

I samband med att den första hjulburna grävmaskinen H9M introducerades, kom den första elektronikkonstruktionen in i seriemaskinerna. Det var en larmenhet, som indikerade för diverse fel med lysdioder och en blinkande lampa. Det visade sig snart att den elektriska miljön i en grävmaskin inte var så snäll mot elektroniken. Så småningom lärde vi oss dock hur man skulle skydda sig mot transienter o.d.

Ungefär samtidigt konstruerade jag ett digitalt tidur till motorvärmaren. Det blev en populär produkt. I stället för att vara begränsad till 24 timmars förinställning med en "äggklocka" så kunde man med det nya tiduret ha förinställningar upp till 99 timmar. På så sätt kunde man komma till en varm maskin även efter en långhelg.

Vi fick ofta förfrågan från kunder om vi inte kunde ta fram en nivåmätare, så att man från hytten kunde se om grävdjupet var det önskade. Jag antog utmaningen naturligtvis, och resultatet blev ytterligare en populär produkt, som vi tog ut patent på. Jag använde specialpotentiometrar med 360 graders cosinusfunktion. På deras axlar sattes en blyvikt och allt badade i hydraulolja. Det var alltså vinkeln mellan vertikalplan och bommen resp. skaftet, som mättes med hjälp av en dämpade pendeln, och ut från potentiometern erhölls cosinus av vinkeln, dvs aggregatdelens utsträckning i vertikal led. Sedan var det bara att vikta signalerna från potentiometrarna med längderna så erhölls grävdjupet. Onoggrannheten var ett par cm.

Vinkelgivare monterad på skaftet. Ägaren Tore Segerström inspekterar.

Compex

Mitt dator- och elektronikkunnande ledde mig så småningom till mikroprocessorer, som var relativt nya i mitten av 70-talet. 1977 gjorde jag en studiegruppresa till USA anordnad av den nyligen startade tidningen Dagens Industri. En av deltagarna var för övrigt Lars Karlsson, känd som skaparen av ABC80. Vi besökte många olika tillverkare och användare av mikroprocessorer , bl.a. Intel, Zilog. Och 1978 fick jag i uppdrag av Tekniske Direktören Bertil Norlin att ta fram en prototyp till ett mikrodatorbaserat styrsystem till grävmaskinerna. Arbetsnamnet blev "Compex"; Computerized Excavator. Namnet skulle även ge en association till Kompis, något positivt.

Den processor som valdes blev Zilog Z80 med en klockfrekvens på 2,5 MHz. Dagens processorer har 1000 gånger högre frekvens! Som prototypmaskiner fick vi två stycken H12B att leka med. På dessa testades inte enbart mikroprocessorsystemet utan en annan viktig test var ett nytt hydrauliksystem med variabla, lastavkännande pumpar.

Efter hand infördes fler och fler funktioner i mikroprocessorsystemet:

Till skillnad mot den tidigare nämnda informationsenheten så hade vi inga tillförlitlighetsproblem med elektroniken i Compex. Det fanns större ekonomiskt utrymme att bygga in skydd och säkerhet. Över huvud taget hade vi inte några problem med tekniken. Dock inträffade det saker. När vi i mitten av 80-talet satte in en NMT450-telefon i hytten och ringde ett samtal så började plötsligt maskinen att arbeta på egen hand. Högfrekventa störningar omvandlades i styrspakarna till styrsignaler!

 

En av maskinerna såldes med förbehållet att vi fick komma och göra tester på den ute i fält. Den andra maskinen behöll vi för egna tester hemma. För testerna inne på fabriksområdet hade vi testutrustning och datorer i en gammal fuktskadad husvagn och ute i fält använde vi en specialinredd Chevy Van. Där hade vi utvecklingsdator, emulator, skrivare och intercom. Under testerna kopplade vi ur mikroprocessorn i grävmaskinen och körde i stället med emulatorn i utvecklingssystemet. Alla analoga och digitala in- och utsignaler överfördes via en lång navelsträng. Vi kunde då sitta i bussen och sätta brytpunkter i programmet vid felsökningar, göra programändringar och starta på nytt. En viss försiktighet var nödvändig. Att stoppa programexekveringen under en överdelssväng var inte rekommendabelt, eftersom all utgångar, t.ex. svänghastigheten, behöll sitt värde då programmet stoppades.
Compex 2 utanför Lessebo. Sven-Erik i samspråk med ägaren..

EMAC

Efterföljaren till Compex blev EMAC, Electronic Machine Controller. Vi konstruerade om hårdvaran men behöll de huvudkomponenter, som vi använt i Compex. Ny kapsling, nya kontaktdon och nya kretskortslayouter. EMAC sattes in seriemässigt i 18 maskiner.

 

Elektronikavdelningen

 

Vi som jobbade med elektroniken på Åkermans var.

Läs mera om EMAC och avdelningen i en artikel  i personaltidningen Kvadrat.

 

Compex-gänget

 

Bland övriga på Åkermans som vi arbetade mycket tillsammans med i Compex-projektet kan nämnas:

Sven-Erik och Ingvar vid en av fälttesterna

 

Slutord

 

Naturligtvis var inte marknaden mogen för en så avancerad grävmaskin på 80-talet. Dock kom flera delar av konceptet ut som produkter. Jag tröttnade dock på att vänta på genombrottet och sade upp mig från Åkermans i slutet av 1985. Min chef Karl-Oskar Olsson kontaktade då Ingvar Bruhn och frågade om han ville komma tillbaks som elektronikchef. Och det ville Ingvar, som sedan var kvar ända till slutet.

Läs mera om "spin-off"-produkterna i en artikel i kundtidningen m3.

 

Jag hade varit anställd i 13 år då jag slutade, och det hade varit en oerhört intressant tid på ett trevligt företag. "Åkerman-andan" fanns där, och man var stolt över företagets produkter. Det är med en viss sorg i hjärtat man följt företagets öde under senare år.

Tillbaks till Innehållsförteckningen