Kubik nr 18, 1987

Åkermans är en bra bit inne i elektronikåldern

 

Har du tänkt på hur många funktioner som idag övervakas, styrs, startas eller stoppas med hjälp av elektroniska system? Knappast någon nykonstruerad maskin, antingen det är för hushållet eller för produktion, saknar elektronikkomponenter och Åkermans grävmaskiner är inga undantag Det skulle helt enkelt vara omöjligt att tillverka tillräckligt effektiva och driftsäkra grävmaskiner idag utan elektronik - och mer av den varan lär det bli i framtiden.

 

Det började med två skurna dieselmotorer...

I början av 70-talet förstördes två dieselmotorer hos två av våra holländska kunder genom att motorförvärmaren - som man för övrigt inte använde i Holland - havererade och släppte ut all kylvätska. Visserligen tändes den lilla röda varningslampan på instrumentpanelen, men förarna hade uppmärksamheten riktad på lastfordon och arbetsplats, och fö1jden blev motorhaveri.

På Åkermans fanns redan elektronikkunskapen. Verktygsmaskiner och utvecklingsavdelningens testutrustning innehöll redan mycket elektronik och då var steget inte långt att konstruera en säker larmenhet för instrumentpanelen.

Glödlamporna ersattes med lysdioder som har avsevärt större livslängd. En stor varningslampa med blinkande rött sken kopplades samman med indikatorlamporna i den elektroniska larmenheten.

Men en grävmaskin som används i hård grävning och fuktiga miljöer fordrar speciella elektroniklösningar. Dopplackering av kretskort och stabila, väl förankrade och fastlödda komponenter fick införas innan tillförlitligheten accepterades.

På samma sätt som smuts var de första hydraulsystemens största fiende kan man säga att fukten plågade de första elektroniska systemen.

 

99-timmarsuret som inte fanns att köpa

För att kunna starta motorförvärmaren i god tid innan jobbet börjar en  kall vintermorgon behövde våra kunder ett stryktåligt tidur som kunde ställas in redan fredag eftermiddag. Det fann inget sådant ur att köpa så elektronikavdelningen fick gripa in. Uret som tillverkats sedan 1976 sätter inte bara igång gasolmotorvärmaren, den stänger också av gasolen om föraren inte kommer och sätter igång maskinen inom fyra timmar.

 

Nivåmätare

De första nivåmätarna byggdes för att föraren skulle kunna veta vilket djup som nåddes då maskinen muddrade under vatten. Numera är mätaren i tjänst hos många entreprenörer. Genom vinkelgivare på skaft, bom och basmaskin och en mikrodator i förarhytten kan grävnivån avläsas med +-3 cm noggrannhet.

Nivåmätaren i kombination med laserplan ger grävmaskinisten utmärkt information för planering av husgrunder etc.

 

Skakande elektronik för ”nydyrking”

Många av Åkermans kunder i Norge använde maskinerna för att röja skog för ett utvidgat åkerbruk, Det var svårt att separera jord och rötter Man använde kraftiga gallerskopor men skopan behövde skakas. Det löstes med en elektronisk skakutrustning. Därefter var det bara sten och stubbar som stannade kvar i gallerskopan.

 

Ändlägesdämpare slaglängdsbegränsare

En intressant komponent är den elektroniska ändlägesdämparen som är standardutrustning på alla större Åkermanmaskiner med den "nya generationens" hydraulsystem. Maskinernas snabbare rörelser innebär ett större behov för änddämpning. Ändlägesdämparens givare på grävaggregatet är "beröringsfria", vilket innebär att en "induktiv" givare registrerar stoppläget. Inget slitage och ingen justering är nödvändig. En stor fördel med konstruktionen är att stoppläget enkelt kan ändras så att t ex begränsat bomlyft kan uppnås om maskinen gräver under tak eller under strömförande ledning.

 

Varvräknare och ESC

En digital varvräknare ger numera föraren löpande information om dieselmotorns arbetsvarvtal. Det är väsentligt eftersom Åkermanmaskinerna effektivast körs på varierande motorvarvtal beroende på typ av arbete.

Det som nu är nytt är den extra utrustning med vilken den tekniskt sinnade maskinisten kan spara mycket bränsle: ESC - Electronic Speed Control (elektronisk varvtalsinställning).

Den gamla välkända (och patenterade) hydrauliska fuelmisern har bytts ut mot en elektrisk ställmotor vid insprutningspumpens reglagearm och en elektronisk styrenhet som manövreras via knapp på höger styrspak.

Man har med styrenhetens hjälp snabbval av tre olika arbetsvarvtal på motorn. Vid snabba rörelser, t ex då grävaggregatet skall sträckas ut i inledningen av en grävrörelse, krävs ett högt motorvarv medan grävrörelsen kräver lägre hastighet och därmed lägre motorvarv.

På varvräknarens display visas en, två eller tre röda lysdioder, beroende på vilket av de tre varvtalsområdena som har ställts in.

Den nya utrustningen har också fuelmiserns funktion, d v s den känner av så snart maskinens styrspakar och pedaler står i neutralläge och drar då ned motorvarvtalet till ett ekonomiskt vilovarvtal. Neddragningen sker i två etapper. Först under en sekund till ca 13-1400 rpm och sedan till det lägsta vilovarvet, 900 rpm. Detta för att mycket korta pauser inte skall innebära för stora varvtalsvariationer. ESC:n sparar mycket bränsle då den utnyttjas med den nya körtekniken.

 

Övervarvsskydd skonar borrutrustning och hammare

Det senaste elektronikhjälpmedlet är en utrustning som begränsar flödet för t ex extra utrustningar. Ofta kopplas hydrauldrivna utrustningar typ hydraulhammare eller bergborrmaskiner in på en extra utrustningshydraulik som har större hydraulflöde än vad tillbehöret i fråga kan utnyttja. Man kan orsaka haverier genom att ställa dieselmotorn på ett för högt varvtal. Det nya övervarvsskyddet ställs in på önskat varvtal och om flödet/varvtalet blir för högt stängs helt sonika hydraulfunktionen av! Ett viktigt tillbehör vid t ex användning av dyrbara flödeskänsliga tillbehör, typ hydraulhammare och bergborrutrustning.

 

Framtiden är redan här

Åkermans utvecklar hela tiden - steg för steg - nya elektronikhjälpmedel. Det är viktigt att våra tekniker får tid att noga prova ut den nya tekniken i hårda driftsförhållanden. Dessa har vi i Skandinavien. Den första Åkermanelektroniken har vi haft i daglig drift i hela tio år nu. Genombrottet för elektronikåldern har redan skett.