Kvadrat 1, 1988

 

 

I slutet på sjuttiotalet fick vår elektronikavdelning i uppdrag att undersöka hur man lämpligen skulle kunna utnyttja mikrodatortekniken i våra grävmaskiner. De kom snabbt underfund med att den gav stora möjligheter för framtiden. Speciellt lämpliga för mikrodatortekniken ansågs styrsystemet, varvtalsregleringen och övervakningsenheten vara.

 

Behövde träna på tekniken

För att personalen vid elektronikavdelningen skulle få tillämpa sina kunskaper investerade företaget i en mikrodator. Därmed fick personalen tillgång till en dator att träna på. Förutom på själva datortekniken fick de nu också tillfälle att öva upp sig på den minst lika viktiga programmeringsbiten. Efterhand när de blivit varma i kläderna anskaffades olika datorkomponenter i syfte att utveckla och bygga egna mikrodatorer. Vidare inhandlades ett programmeringssystem för utveckling av mjukvaran.

 

Beslut på högsta nivå

Som tidigare nämnts kom elekronikavdelningen fram till att styrsystemet, varvtalsregleringen och övervakningsenheten var lämpliga funktioner att använda mikrodatortekniken i. Efter beslut i företagsledningen fick elektronikavdelningen i uppgift att gå vidare och utveckla ett elektrohydrauliskt styrsystem. Det blev startsignalen för ett utvecklingsarbete som i stort pågick fram till 1984 med avbrott för olika delprojekt. Utvecklingsarbetet med elektroniken inkl. programmeringen tog personalen vid elektronikavdelningen själva hand om medan personalen vid experimentavdelningen utförde anpassningen till hydraulsystemet.

 

H12B som prototyp

Elektronikavdelningen fick 1979 tillgång till en H12B att använda som prototyp. Därigenom kom också arbetet igång med att framställa ett provexemplar. Visserligen fick man först börja med att demontera maskinens befintliga servohydrauliska styrsystem innan man kunde påbörja installationen av det nykonstruerade elektrohydrauliska systemet. Det mesta i förarhytten fick man byta ut.

En ny förarstol med armstöd för elektronikspakar fick ersätta den tidigare. Elektronikpedaler larmenhet och en ny instrumentpanel var andra komponenter man utrustade hytten med. Under förarsitsen placerades datorlådan med kretskort inkl. mikrodator och kontaktkort som handhar 135 in- och utsignaler Med undantag av smärre finjusteringar var maskinen klar för provgrävning i slutet på 1979.

 

Provgrävning på fabriksområdet och  ute i fält

Nu startade en lång provperiod som varade fram till 1984 med kortare uppehåll för utveckling av delprojekt. Provgrävningarna utfördes av våra  provförare tillsammans med personal från elektronikavdelningen. En för ändamålet införskaffad mätbil gjorde att man på nära håll kunde följa provgrävningarna och registrera resultatet. Mätbilens kommunikationsanläggning innebar också att provförare och personalen i mätbilen ständigt kunde lämna varandra information under provgrävningens gång. Provgrävningarna utfördes dels  inom vårt fabriksområde och dels ute i fält på väl undangömda arbetsplatser för att ej väcka uppmärksamhet. Maskinen provades under normala svenska grävförhållanden och vid olika väderleks- och temperaturförhållanden för att kontrollera om elektroniken klarade av påfrestningarna.

Som nog alla förstår är våra grävmaskiner en tuff miljö för mikrodatortekniken. Efter en tid fick man fram ytterligare en provmaskin så att man växelvis kunde arbeta med maskinerna i provgrävning och för vidareutveckling på verkstad.

Carl Walldén vid elektronikspakarna

  

Upphov till delprojekt

Utvecklingsarbetet gav ständigt upphov till delprojekt varför man periodvis fick avbryta arbetet och att ta sig an dessa. Extrautrustningar som vår elektroniska varvtalsreglering ESC = Electronic Speed Control och vår mikrodatorbestyckade nivåmätare är båda s.k. "spin off" effekter från utvecklingsarbetet med vårt elektrohydrauliska styrsystem.
Ronny Nilsson löder kablarna till datorlådan

 

 

Leverans till kund

Under 1985 levererades 6 provmaskiner med EMAC-systemet till kund. Maskinerna blev väl mottagna på  marknaden då vårt elektrohydrauliska styrsystem är både lättkört och har utmärkt reglerförmåga. Styrsystemet är också ergonomiskt välanpassat med korta förarspakar och ett stort antal inställningsmöjligheter för armstöd och spakar. Vidare ingår en instrumentpanel med ett lättöverskådligt informationssystem som fortlöpande lämnar maskinisten data om grävningsförloppet. För närvarande finns totalt 16 EMAC-maskiner ute hos kund och vi planerar att leverera ytterligare 7 till kund under innevarande år.
Jan-Erik Andersson monterar instrumentpanelen på förarstativet

 

 

Anpassning, service och underhåll

Anpassningen av elektronikstyrsystemet till serieproduktion är för närvarande igång. Men fortlöpande åtgärder till förbättring och vidareutveckling gör att man ständigt tvingas avbryta arbetet och gå tillbaka i anpassningsprocessen. Servicen och underhållet har i huvudsak utförts av personalen vid vår elektronikavdelning.

Emellertid har de nu tillsammans med personal från vår serviceavdelning utarbetat ett kompendium för utbildning av personal i service och underhåll av EMAC-systemet.

Carl Walldén och Ingvar Bruhn testar styrsystemet

 

- Personalen vid vår elektronikavdelning och övriga inblandade har gjort mycket fint arbete, och när önskemål från marknaden kommer, har vi också, ett väl fungerande elektroniskt styrsystem att erbjuda.